El 2021 serà l’any de la Diversitat a Amposta. Així ho va aprovar per unanimitat el ple ordinari de dilluns 25 de gener. “Amposta som una ciutat diversa i entre els i les seves més de 21.000 habitants hi conviuen persones de diferent edat, gènere, orientació sexual, cultura, origen, religió, capacitats físiques i psíquiques,… Aquestes diversitats, lluny de suposar una limitació, són una oportunitat i una riquesa per al conjunt de la societat, que cal posar en valor per convertir la diversitat en un tret identitari de la nostra ciutat. Només amb el reconeixement de totes les diversitats podem garantir la igualtat de tothom”, defensa el manifest, que també avança que “Amposta Ciutat Diversa és un projecte que impulsa l’Ajuntament, com a institució que exerceix de facilitadora, però ha de sumar i sumarà la complicitat d’entitats i ciutadania, perquè es tracta d’un projecte transversal de ciutat”, afegeix. Es tracta d’un projecte transversal on s’hi sumen totes les àrees de l’Ajuntament, per incorporar la diversitats en tot allò que es fa i es programa.
Sota la marca Amposta Ciutat Diversa i l’eslògan La diversitat ens enriqueix, cada mes, a partir d’aquest febrer, estarà dedicat a una diversitat i s’organitzaran activitats i accions per visibilitzar els col·lectius protagonistes d’aquesta diversitat així com també els reptes als quals s’enfronten i als que hem de donar resposta com a societat. El projecte clourà el mes de desembre amb la diversitat individual. Totes aquestes accions s’aniran concretant al llarg de l’any, també de la mà de totes les entitats i associacions del municipi i poden anar des de recomanacions de llibres des de la Biblioteca Sebastià J. Arbó, la programació d’una obra de teatre o l’organització d’una taula rodona de debat.
Els objectius d’Amposta Ciutat Diversa són que la ciutadania d’Amposta conegui les diferents diversitats i les reconegui com una oportunitat, que tot allò que s’impulsi des de l’Ajuntament i les diferents entitats i empreses incorporin la perspectiva de la diversitat, contribuir a eliminar barreres, limitacions, prejudicis,… que determinats col·lectius pateixen pel simple fet de ser diversos i fomentar la igualtat entre tothom. “La voluntat és sembrar una llavor que ens permeti avançar cap a una societat més justa i més igualitària”, explica la coordinadora de l’àrea de Serveis Socials i Ciutadania, Assumpta Eixarch, “no només quedar-nos amb la part visible de les activitats públiques, sinó trobar espais i fomentar relacions que realment transformin la nostra societat”.
Onze diversitats
Les diversitats que es treballaran seran aquestes:
- Febrer: Diversitat funcional en persones amb discapacitat intel·lectual i trastorns del desenvolupament.
- Març: Diversitat de gènere
- Abril: Diversitat cultural
- Maig: Diversitat d’opinió
- Juny: Diversitat d’orientació sexual
- Juliol: Diversitat de religió
- Agost: Diversitat d’edat
- Setembre: Diversitat funcional física
- Octubre: Diversitat fruit de la salut psíquica
- Novembre: Diversitat fruit de les alteracions de la salut, estat serològic o característiques genètiques
- Desembre: La diversitat individual.
Un dels elements visibles del projecte serà l’edició d’un vídeo cada mes que reflecteixi la diversitat d’aquell mes. Al mes de febrer s’ha treballat conjuntament amb Apasa, l’Escola de música de la Fila, el Grup Paracota i el Club de Handbol Amposta per fer un vídeo on les persones amb discapacitat intel·lectual i trastorns del desenvolupament són les protagonistes.